Cum functioneaza un laser CNC
Laserul CNC este un aparat care debiteaza diverse materiale pentru obtinerea a diverse efecte.
Echipamentul de taiere cu laser functioneaza prin directionarea unui fascicul laser de mare intensitate si precizie catre o suprafata plata a unu material ales fie pentru a o marca, fie pentru a trece prin ea. La taierea laser, fasciculul de lumina arde materialul lasand doar forma decupata, desenata / specificata in fisierul vectorial. Fasciculul laser este de obicei deosebit de subtire (in jur de 0.1 mm) si precis rezultand taieturi incredibil de detaliate si exacte. Prin reducerea puterii fasciculului suprafața materialului poate fi marcata, acest proces fiind cunoscut sub numele de gravura de linie sau de suprafata, rezultand in efecte uimimtoare pe lemn si plastic.
Prin urmare, prelucrarea diverselor materiale la laser CNC, presupune folosirea acestuia in 3 moduri diferite pentru:
1 – TAIERE LASER – decupeaza materialul rezultand suprafete cu plinuri si goluri
Atunci cand laserul taie in material, urmareste liniile din fisierul vectorial (liniile de culoare rosie din template-urile pe care vi le punem la dispozitie), drept, pe mijlocul liniilor respective. In timpul taierii, laserul decupeaza din material, in plus, aproximativ 0.1mm, de fiecare parte a liniei. Echipamentele noastre pot taia o mare diversitate de materiale nemetalice. Toate aceste materiale listate pe pagina de materiale debitare laser pot fi taiate pana in cel mai mic detaliu. Putem debita materiale cu grosimi de la 0.5mm (hartie) pana la 8mm (lemn / placaje) si chiar 20mm (plexiglass).
Cu cat materialul este mai gros sau mai dur cu atat timpul de debitare creste rezultand costuri mai mari. De asemenea, trebuie evitata dublarea liniilor sau segmentarea lor daca nu este necesara, avand ca rezultat o supra ardere a materialului – aspect nedorit. Pentru mai multe detalii privind eficientizarea fisierului si costurilor, accesati: costuri reduse la taiere laser.
2 – GRAVURA DE LINIE – ardere fina a materialului pe directia vectorilor, sub forma unor linii subtiri
Gravarea vectoriala, de linie, este practic o sapare in material dupa niste linii vectoriale, exact ca in procesul de taiere doar ca, in acest caz, raza laser nu trece definitiv prin material. Grosimea acestei linii este in jur de 0,05- 0,15 mm si poate fi mai adanca sau mai fina in functie de efectul dorit. La gravura de linie, capul laserului urmeaza ca si in cazul anterior, liniile vectoriale (liniile de culoare verde, din template-urile pe care vi le punem la dispozitie) insa puterea sa de actiune este mult mai scazuta. Liniile de gravura nu pot fi ascunse de alte linii. Daca exista doua linii verzi suprapuse, laserul va grava de doua ori, executand o taietura poate mult prea in adancime si dand fragilitate piesei.
Efectele gravarii de linie sunt diferite in functie de material. De exemplu, in cazul materialelor acrilice, gravura este ca o linie stearsa pe materialul de aceeasi culoarea, in timp ce pe lemn gravura apare ca o linie subtire de culoare inchisa.
Un aspect interesant pe care procesul de gravare de linie il face posibil este vopsirea pe bucati a unei suprafete. Materialele fiind acoperite cu o folie protectoare, fasciculul laserului graveaza materialul si totodata taie folia de deasupra, aceasta ramanand insa lipita de material, permitand desfacerea pe bucati, in functie de zonele care se doresc a fi vopsite si care se doresc a se mentine acoperite pe perioada vopsirii.
3 – GRAVURA DE SUPRAFATA – arde materialul in adancime pe anumite zone delimitate de vectori, rezultand suprafete cu diferente de nivel in plan vertical
La gravarea de suprafata, laserul trece foarte repede pe axa X (stanga – dreapta, inainte si inapoi precum o imprimanta normala) si formeaza pe material linii de intensitati diferite, una langa alta, la un pas prestabilit (0,1 – 0,2 mm), linii care la sfarsit , privite in ansamblu, alcatuiesc o imagine.
Daca fisierul are mai multe zone ce necesita gravare de suprafata, este necesar ca acestea sa fie cat mai apropiate unele de altele si pozitionalte orizontal, acolo unde este posibil, pentru costuri scazute. Gravura de suprafata este decorativa si are aproximariv 0.5mm adancime, insa aceasta poate varia si nu este controlabila – nu putem grava la o adancime fixa. Putem grava la o adancime mai mare, insa acest proces creste costurile.
4 – COMBINATIE INTRE CELE TREI PROCESE
Modul in care iti setezi fisierul determina felul in care va arata gravura sau taietura si poti folosi oricare dintre cele trei culori verde, rosu sau albastru in functie de efectele pe care ti le doresti. DEsi pe parte de taiere laserul nu merge pe mai mult de 2 cm adancime, echipamentele din dotare au platforma care se poate misca pe axa z, astfel incat, in ceea ce priveste procesul de gravare, putem grava cu linie sau suprafata obiecte cu o inaltime de pana la 18 cm. Daca ai nevoie de ajutor la executia fisierului vectorial, te putem ajuta cu servicii de grafica.